(fotó: www.deviantart.com)
Igen... ma a piáról lesz szó...
Arról, hogy mit iszunk mi, magyarok, ha kikapcsolódásról, kertipartiról, egy nehéz nap végéről, fesztiválról, vagy éppen családi ünneplésről, baráti beszélgetésekről van szó... Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a bort meg a pálinkát... a borokkal komolyabban is foglalkozom, a pálinkát viszont csupa élvezetből fogyasztom... más italok, úgy mint a koktélok, a sör, a gin, a vodka, a rum, stb.) csak ritkán fordul meg a gyomromban... Ez azért van, mert szó szerint megfordul a rendszerben, majd valamilyen oknál fogva rövid időn belül távozik is... szóval én inkább maradok a bornál meg a pálinkánál... kombinálom is, egyiket a másik után, vagy előtt, vagy mellett, és az sem okoz bajokat, sőt, kellő mennyiségű víz elfogyasztása után a másnapi fejfájás is elkerülhető...
de persze mindenki mást kedvel...
Ezért fogtam magam, és ismét megkérdeztem...
Kiket? Miről? Mikor? Miért? Hogyan?...és egyáltalán...
Megkérdeztem az itthoni ismerősöket, valamint a külföldön (Nématországban, Ausztriában, Dél-Tirolban és Nagy Britanniában) élő magyarok legnagyobb Facebook-csoportjainak tagjait arról, hogy mit fogyasztanak szívesen, amikor kikapcsolódni vágynak... Azért, mert érdekelt, hogy ki mit iszik... és érdekelt az is, hogy a külföldön élő magyarok, vajon felveszik-e az adott országokban jól bejáratott szokásokat... vajon a Németországban élők tényleg annyi sört isznak? Vajon az Olaszországban élők odavannak a borért? Vajon Angliában a sör mellett tényleg a közeli skót- és ír whiskey a legkedveltebb? Az osztrák szomszédoknál élők vajon sok snapszot isznak? Itthon vajon pálinkát és bort iszik a legtöbb magyar? Hááááát, nemsokára kiderül...
Szombat este jött rám a kérdezhetnék... Mikor is lenne a legaktívabb a társaság? Hát persze, hogy hétvégén... Szombat éjjel 1 óráig úgy 300 válasz érkezett a különböző csoportokban. Aztán a vasárnapi-, majd a hétfői napokon ismét érkezett vagy 400 új válasz a kérdésemre... Szuper, hogy ennyire aktívak az egyes csoportok tagjai, és szívmelengető volt látni, hogy a jó öreg magyar pálinka végül fölényes győzelmet aratott a többezer italvariáció felett!
Na de ne szaladjunk ennyire előre, mert nagyon sok érdekességet tudtam meg az aktív csoporttagoktól.
A felmérésem nyilván nem reprezentatív, mivel csak kb. 700 ember válaszából tudok gazdálkodni, de nagyvonalakban kijelenthető, hogy egy egységes rendszerbe lehet foglalni az eredményt.
Egyesek viccesen megkérdőjelezték, hogy valóban a blogom írásához gyűjtöm-e az információkat, és nem vagyok-e egy kezdő alkoholista, aki a következő nagy piálásra gyűjti az ötleteket... őket megnyugtatom, tényleg ehhez kellett... és nem... nem vagyok kezdő sem... :)
Szóval, alapvetően igaz, hogy a külföldön élő magyarok - a kint eltöltött idővel arányosan - szépen alkalmazkodnak a helyi fogyasztási szokásokhoz... Valóban tény, hogy a legtöbb sört a Németországban élő magyarok fogyasztják. Bár a statisztikák szerint az utóbbi években visszaesett az országba látogatók sörfogyasztása, mi, magyarok igazi sörivó nemzet vagyunk, és kedveljük a jó, helyi söröket. Az is tény, hogy a legtöbb bor Olaszországban fogy, ugyanakkor az itthon élő magyarok többsége is a borokra tette fel a voksát. Ennek ellenére érdekes felfedezésekre tettem szert a kommentek között...
Ezekből szemezgetnék kicsit...
Ausztria
A sok sör, és a mégtöbb párlat (pálinka, Hubertus, Becherovka, "Jéger", Unicum, Rum, Gin) mellett helyett kapott a szlovák hegyek gyöngyszeme: a Tátratea... aki még nem kóstolta, mindenképp tegye meg, melegen, vagy hidegen, télen, vagy nyáron... 22%-72% között mozognak a variációk (különböző ízekben) a legelterjedtebb az eredeti 52 fokos Tátratea, ami gyógynövénykoncentrátumból, prémium fekete teából, valamint málnaesszenciából készül... hát némi alkohollal, de jó is az!
Felvillant a Tátratea mellett a whiskey... Rengeteg helyen szerepelt, tisztán, jéggel, kólával, vagy éppen a helyi illetőségű Almdudler ( gyógynövénytartalmú üdítőital) - kombinációban! Egy kommentelő neki is látott az "új ital" elkészítésének... Annyit írt pár perccel később, hogy "üt, mint az ipari áram", szóval a Whiskey-rajongók népes tábora méltán lehet felcsigázva, egy próbát mindenképp megér... Állítólag egy citromkarikával az igazi.
Sokan a vízre szavaznak, nem isznak alkoholt, hiszen anélkül is jól tudják érezni magukat... egy ilyen véleményezőt a népes alkoholfogyasztó társadalom egy tagja a következő bejegyzéssel próbált megingatni, és a táborába csalogatni:
"Abban dugnak a halak, te meg megiszod?"
De volt még itt sokminden: rum sörrel, Becherovka pepszivel, voltak, akik a házi likőrjükre esküsznek, és akik az olasz határ közelségét érezve (és élvezve) Limoncello-t kortyolgatnak.
Nagy-Britannia
Az itt élő partiközönség is elég széles skálán mozog, az viszont nyilvánvaló, hogy a sör és a whiskey viszi a pálmát. Na itt aztán elszabadult a fantázia... megérkezett az Absinthe és a Cyder minden formában és mennyiségben, nagy teret kapott a rum, de van itt valami... FEHÉRBOR KÓLÁVAL... emberünk ezt issza idehaza és odakint is... állítólag furán néznek rá, de mindig jó hangulatot teremt vele... és neve is van kéremszépen: Öcsi. Van kisöcsi, meg nagyöcsi... Na, itt majdnem bepisiltem.
Az itt élők valahogy nagyon kreatívak. Isznak itt sört áfonyaszörppel, vagy a Tengeralattjáró-elnevezésű Tequila-sör keveréket... és hát itt megemlítették a "téglási lófingató"-t is, jelentsen ez bármit is... Hát mit mondjak... :)
Németország
A sör-bor-pálinka triumvirátus itt bármilyen formában és sorrendben elfogadott és bejáratott bulikelléknek számít... Pálinkából szinte csak a házit említik, a sörből pedig sokan a PILSENI-t imádják, ami a német sörök listájára tesz ugyan egy fekete pontot, de ezt inkább úgy értelmezem, hogy pilseni TÍPUSÚ sört isznak, így a feketepontot törlöm, és fejet hajtva a cseh sörgyártó óriások előtt, mégiscsak dicsőítem kicsit a jó német Krombachert, Erdingert, a jó öreg Holstent és társait.
Nos, a sör mellett nyilván meg kell említenem az itteni kreatív magyarokat is, akik előszeretettel fogyasztják az alkoholmentes Spezi-t, és a jó öreg Apfelschorle-t, de különböző pezsgőket és koktélokat is szívesen isznak. Itt Flying Hirsch-nek hívják a Jégerbombát, és sokak számára a "Sherry-alma" fogalma sem ismeretlen (0,5 dl Sherry + 2dl almalé) fogalom. A Németországban élőknél jobban érzékelhető a borok fogyasztása is (nem is csoda, gondoljunk csak a jó kis Riesling-re), sokan még mindig inkább szódával, frissítő nyári üdítőitalként isszák...
A magyar-német kapcsolatokat erősítvén itt nyert a sör-pálinka kombó. A pálinka - mégegyszer hangsúlyozom- házi!! Úgy az igazi!
Olaszország (Dél-Tirol)
Prosecco, Hugo, Veneziano. Ismerős? Hát igen... minden, ami bor... a Hugo-t Proseccoval, vagy fehérborral, bodzaszörppel, ásványvízzel felöntve, citrommal és mentával ízesítve fogyasztják, míg a Veneziano ( másnéven Aperol-Spritz) szintén Proseccoval, vagy fehérborral és ásványvízzel készül, némi Aperol és narancskarika hozzáadásával... Kellemes italok ezek, főleg a forró Itáliában... ülsz a parton, vagy egy kávézóban, napszemcsi fel, szürcsölgeted, menő olasz vagy... mindenki ezt issza... vagy bort. Tisztán.
Közel 2000 szőlőfajtával operál az olasz, és nem fél használni... Sok év, és rengeteg kóstolás szükségeltetik ahhoz, hogy egyáltalán nagyvonalakban ki merje jelenteni az ember, hogy ismeri az olasz borokat... Hát, én mindent megteszek... iszom őket tisztességgel...
És akkor jönnek a rövidek, nem kerülhetjük ki a Garda-tó csodáját, a Limoncello nevű citromlikőrt, vagy a Nutella ízű Noselart, de van egy jó Padre Peppe nevű ital is, ami friss, éretlen dió kisajtolásával készül... Említést kell tennünk arról az italról is, amit itthon pálesznek, német nyelvterületen meg snapsznak hívnak. Hát az itt a Grappa. Vigyázat, fogyasztását csak jól átgondolt esetben javaslom! Kéremszépen, olcsóbb variációik bizony előhozhatják belőlünk a honvágyat, némelyik valóban a szomszéd Jóska báttya kerítésszaggató pálinkájára emlékeztet... se íz, se bűz... csak a jó öreg etanol...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A lista nyilván hiányos, dehát ez van... ilyen vagyok. Az én írásaim mindig a teljesség igénye nélkül, csupán egyes részletek kiemelésével készülnek...
Magyarország
Nos... mi, magyarok, mindenhol megtaláljuk a módját annak, hogy jól érezzük magunkat, viszont bárhol is járunk a világban, ha alkoholfogyasztásra adjuk a fejünket, a SÖR-BOR-PÁLINKA kombináció szinte kivétel nélkül kielégíti az igényeinket... így van ez nyilván itthon is, ahol sírva vígad a magyar a pálinkája mellett, ahol egy üveg ajándékba kapott bor csak a legritkább esetben marad másnap is felbontatlanul, ahol a sört habosan szeretjük, az se baj, ha nem hideg, csak sok legyen. Mert van jó sörünk, jó borunk, meg jó pálinkánk is... kivéve a Jóskabáttyának... az övé kicsit karcos.