Vajon kik állnak a háttérben, vajon mi kell ahhoz, hogy egy pincészet kiváló csúcsborral rukkoljon elő?
Épp most nyitjuk a szezont itt, Obereggenben... A szálloda -ahol dolgozom- ma még nincs ugyan tele, de az előkészületeket ez nem érinti... Így pár napja nekiálltam beállítani az asztalokat, betanítani az új kollégákat, és közben elkezdtem felhordani a pincéből a borokat... Körülbelül 350-400 féle bor található a listán, ezek jobbára dél-tiroli, illetve olasz borok, de akad egy-két német, vagy osztrák rizling is. Mindegyik borból 6-7 üveggel viszek az étterembe, úgy 50 palack kerül a bárba, ugyanennyi egy másik éttermünkbe, szóval így hozzávetőlegesen 2500 címkével találkoztam az elmúlt napokban.
Munka közben persze mindig megpróbálom őket jól megnézegetni, az "elfelejtett" borokat újra felfedezni, az új érkezéseknek utánanézni, olvasni róluk, mert mégiscsak én vagyok az, akinek fogalma KELL legyen mindenről, hiszen én vagyok a főpincér. Szóval... amíg "meditáltam" a liftben (úton a -1 és az 1. emelet között), azon gondolkoztam, hogy milyen érdekes, hogy pár éve ezek a borok még "csak" gyümölcsök voltak... szőlőszemek valahol egy dombon... vagy az út mellett... vagy egy hegy lábánál valahol itt a közelben... aztán eszembe jutott az a sok ember, gép, idő, pénz, energia, ami ahhoz kell, hogy valakinek a vacsoráját feldobhassam ezekkel az italokkal.
És akkor, a vége felé jött egy bor...csak egy palack van belőle... kicsit utánanézek.
A BOR
Appius... így hívják... hát, rettentő érdekes a sztorija, legalábbis nekem. No, nem azért, mert ez az egyik legdrágább fehérbor, amit a szállodában árulunk... inkább azért, mert úgy 30 év munka és kísérlet van abban, hogy egyáltalán létrejött.
St.Michael-Eppan
Itt készül A BOR, a pincészet neve egyben a terület nevét is viseli. Eppan egyike Dél-Tirol legnagyobb (több, mint 2000 éves) hagyományokkal rendelkező területének, ez a pincészet pedig egy olyan hely, ahol a jelenlegi pincemester 1977 óta kizárólag azon dolgozik, hogy évről évre megőrizze a minőséget és a kedvelt fajtákon kívül mindig új csúcsborokkal álljon elő. Egy hely, ahol 1907 óta mindenki személyes ügyként bánik a szőlővel, a borral, ahol generációk óta mintegy 340 termelő- és borászcsalád adja a hátteret a kiváló minőséghez. Egy pincészet, ahol hírhedt mottó "a szőlő tisztelete", így a termesztés során nincs fontosabb feladat, mint a különböző szőlőfajták növekedésének, érésenek állandó felügyelete, védelme... ebből gondolhatjuk, hogy a feldolgozás során kizárólag tökéletes szemek kerülhetnek az erjesztőtartályba/hordóba.
A pincemester
Hans Terzer 1977 óta felelős a pincészetnél készült borokért, Olaszország egyik vezető borkészítője, 1997 óta - a Gambero Rosso szerint - hivatalosan is a világ 10 legjobb pincemestereként tartják számon, 20 éve a Dél-tiroli Pincemesterek Szövetségének elnöke.
Mottója: "A minőség nem ismer kompromisszumokat."
Az Appius megalkotásához körülbelül 30 évre volt szüksége. Elmondása szerint mindig a megfelelő pillanatra várt, hogy vízióját a valóságban is megvalósíthassa. Olyan bort hozott létre, amelynek összetevői Eppan területének teljesen különböző pontjain lettek ültetve, végül 25-35 éves tőkékkel sikerült létehoznia egy csúcsbort, melynek alapja Chardonnay, kisebb arányban pedig Pinot Grigio-t, Weissburgunder-t és Sauvignon-t tartalmaz.
A szőlőt szeptember végéig szüretelik, ezt követően az erjesztés, a biológiai savlebontás és az egyéb kémiai folyamatok kis barrique-hordókban történik, végül az így elkészült bor egy év után nagy acéltartályokban erjed további 3 évig (finomseprőn). Így lehet az, hogy a 2010-es Appius-t 2014-ben palackozzák, a legfrissebb évjárat pedig jelenleg a 2014-es.
Az eredmény egy 13,5% alkoholtartalmú, száraz fehérbor, 3g maradékcukorral, 5,2 grammos savtartalommal.
Színe: halvány szalmasárga, zöld reflex-szel
Illata: gazdag, érett gyümölcsökre-, vaníliára emlékeztet
Íze: komplex, koncentrált, krémes és ásványos, szinte véget nem érően hosszú korttyal.
Évjáratonként 4000 számozott palack Appius készül, amely a piacra kerülés után pár nappal már szinte elérhetetlen, így érdemes elővásárlással, foglalással bebiztosítania magát annak, aki meg szeretné vásárolni. Az ára 100 euró körül mozog az interneten, viszont aki teheti, annak érdemes beszereznie egy üveggel, hiszen minimum 10 év potenciál van benne, évek múlva sem veszít a minőségéből... sőt.
Kiváló bor, az eddig elért eredményeiről és a bor történetéről itt olvashattok tovább, érdemes rákattintani.
A pincemester beszámolója szerint, a bor minden évjárata más különlegességet rejt, egyedi és megismételhetetlen kreációk, így a palack "dizájnja" is ehhez próbál alkalmazkodni. Minden évjáratot más megjelenés kísér, de a fekete üveghez mindig elegáns, minimalista, sejtelmes címkét párosítanak.
Szóval mi kellett hozzá? 2000 éves történelem, 340 családi vállalkozás, kiváló termőterület, gondoskodó kezek, szakértelem, odafigyelés, perfekcionizmus, szenvedély. Megalkuvás nélkül.
Most utánanéztem, a 2017-esből még van pár üveggel. Talán...